vineri, 17 iunie 2011

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh (pronunțat în neerlandeză [vɪnˈsɛnt vɑnˈxɔx], n. 30 martie 1853, Groot Zundert, Țările de Jos, d. 29 iulie 1890, Auvers sur Oise, Franța) a fost un pictor olandez post-impresionist[1] ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului XIX pentru culorile vii și impactul emoțional. El a suferit de multe boli mintale, boli care au cauzat sinuciderea lui cu un pistol la vâsta de 37 ani.
Van Gogh și-a petrecut maturitatea la Haga, după care a plecat în Anglia. După, el a vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său, și, din 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În acest timp el a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, Mâncătorii de cartofi. Paleta lui de atunci conținea tonuri închise. În martie 1886, artistul s-a mutat la Paris și a descoperit impresioniștii francezi. Ajunge la Arles și colaborează cu Paul Gauguin. Din cauza nebuniei, Vincent îl atacă pe Paul cu briciul. Gauguin fuge, iar Van Gogh își taie urechea. Artistul se internează la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu este este sigur de vindecare, Theo, fratele său, îl trimite la doctorul Gachet în Auvers-sur-Oise. Pe 27 iulie Vincent iese să picteze pe câmp. Acolo el se împușcă cu pistolul în piept, iar peste 2 zile moare.

El a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1100 de desene și schițe[1]. Astăzi, multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Puțin apreciat în timpul vieții sale, faima sa a crescut în anii de după moartea sa[1]. Astăzi, el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie[1].

Floarea soarelui (Vincent Van Gogh)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Numele lui van Gogh a devenit pentru totdeauna asociat cu cel al florii soarelui; artistul ii scria lui Theo: floarea soarelui imi apartine, intr-un fel. Floarea avea o semnificatie deosebita pentru el: galbenul simboliza prietenia si speranta, in timp ce floarea in sine exprima gratitudinea. Acest tablou este probabil cel mai renumit din seria de tablouri reprezentand floarea soarelui creata de Vincent in august si septembrie 1888.
Initial,artistul le-a creat in ideea de a-si decora studioul din Casa Galbena din Arles. Mai tarziu insa a decis ca rolul lor sa fie acela de a decora camera de musafiri pregatita pentru Paul Gauguin, a carui sosire o anticipa cu atat de mult entuziasm. Vincent trebuia sa picteze rapid:
Lucrez la el in fiecare dimineata, de la rasarit pana tarziu,! scria artistul caci florile se ofilesc atat de repede.
Era multumit de tablourile sale,dar a considerat ca doar doua dintre ele,inclusiv aceasta versiune,meritau sa ii poarte semnatura.

 Floarea soarelui în natură statică pictate în Arles